Friss topikok

honlapkészítés


2009.08.03. 08:00 LordAzazel

A domain név foglalása

Címkék: domain honlapkészítés

Egy honlap elindításának és elkészítésének első lépése a domain-név lefoglalása. De mi is az a domain-név? A domain-név az a webcím amit a böngésző címsorába szoktunk gépelni, hogy meglátogassuk a honlapot.

Tehát ha honlapot készítünk első lépésnek a domain név (és tárhely) megvásárlásának kell lennie. Ahoz, hogy ezt megtehessük először is ki kell választanunk egy frappáns nevet, amin keresztül majd elérhető lesz oldalunk. A névválasztásnál fontos figyelembevenni, hogy lehetőleg rövid legyen, és könnyen megjegyezhető. A rövidséggel egyrészt segítjük a megjegyezhetőséget, valamint mininmalizáljuk az esetleges elgépelések esélyét. Ha ésszrevesszük, hogy valaki/valakik (vagy mi :) rendszeresen elgépelik (ugyanúgy) a domain nevünket érdemes befoglalni azokat is amelyek szintén honlapunkra mutatnak.

Erre kiváló példaként hozhatnám az egyik igen népszerű képszolgáltató oldalát a www.stockxpert.com-ot. Gépeljük csak be így: www.stockxper.com. Sokan véletlenül lehagyják a végéről a -t betűt és mi az eredmény? Bejön a konkurens képszolgáltató weboldala! A konkurencia nem alszik!:)

Ha a név megvan, a következő lépés ellenőrizni, hogy álmaink domainje nem foglalt-e. Ezt itt tehetjük meg. Ha szabad, akkor a következő lépés, hogy keressünk egy domain regisztrátort.

Szerencsére az interneten rengeteg regisztrátor található, teljesen eltérő árfekvéssel. Én az tanácsolom mindenkinek ne csak ár alapján válasszon! Mivel honlapkésztés-re adtuk a fejünket, tárhelyre is szükségünk lesz és ennek adatai, tulajdonságai és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások igen fontos szempontot képeznek.

Javaslom amennyiben lehetőség adódik rá, a tárhely kiválasztásakor már kérjük annak a cégnek vagy szakembernek a segítségét aki később honlapunkat készíti, mert ő tudja pontosan mire is lesz szükségünk később. Ha erre nincs lehetőség és még nincs meg leendő webmesterünk akkor sincs tragédia, ezek a cégek későbbi módosítás lehetőségét is megadják.

Sőt ebben a helyzetben a legjobb megoldás ha csak domain nevet foglalunk a tárhelyet később béreljük hozzá. Bár így eleshetünk 1-2 ezer ft-os kedvezménytől, melyet a cégek akkor biztosítanak mikor valaki egyszerre foglal domain-t és tárhelyet is.
 
A domain lefoglalásának folyamata igen egyszerű. Ki kell töltenünk egy formanyomtatványt -melyet a cégek honlapjáról tölthetünk le- majd aláírva postán elküldjük a regisztrátornak. A regisztrátor ezt kézhezvéve elkezdi a regisztrálás folyamatát, melynek magyar (.hu végződésű) domain esetében 14, egyéb (pl.: .com, .eu) végződés esetén 3 nap az átfutási ideje. A számlát postán kapjuk kézhez és csekken vagy átutalással is fizethetünk.

A domain regisztrációnak van egy egyszeri regisztrációs díja valamint egy évenkénti fentartás díja. Ennek összege függ attól, hogy kértünk-e hozzá tárhelyet vagy sem illetve milyen tulajdonságokkal rendelkezik az és milyen szolgáltatások járnak hozzá. Az ár tárhelyell, regisztrációval kb. 3e forinttól indul a felső határ a csillagos ég lehet:)

Ha egy domainra már nincs szükségünk fontos, hogy le kell mondanunk! Ezt is egy formanyomtatvánnyal tehetjük meg. Az év végéig befizetett összeget vissza nem kapjuk. A megszüntetés után bárki szabadon újra megvásárolhatja azt a domaint.

Ha a domainünket valahol már regisztráltuk, de szeretnénk egy másik regisztrátorhoz átvinnni (pl: kedvezőbb tárhelydíjak miatt) akkor ezt célszerű az új, szolgáltatónknál kezdeményezni. Ebben az esetben is egy formanyomtatványt kell kitöltenünk és elküldenünk a folyamat további lépéseit már a regisztrátor intézi.

Nagyjából ennyit érdemes tudni röviden összefoglalva, a domain nevekről, ha valakinek kérdése van kommentezzen.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapkeszites-tervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr941284383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NerveAxis 2009.08.04. 08:41:14

Pont most akartam egy ismerősömnél érdeklődni, hogy tudok webcímre szeret tenni, de most megspóroltad nekem ezt. Köszi hasznos volt a post!

Su Larsen (törölt) · http://sularsen.com 2009.08.04. 21:11:49

Hmm nem tudom én online vettem, és másnap már telepítettem a wordpresst. Igaz angliában.

LordAzazel 2009.08.05. 05:37:57

@Su Larsen: Anglia kicsit más világ:) Innen nyugatabbra sok szolgáltatónál már az is kiválasztható, hogy alapból milyen keretrendszer legyen telepítve a tárhelyen. Persze az ingyenesek közül (joomla, wp). Azt hiszem itthon is már van egy ilyen szolgáltató. A 14 nap átfutási idő meg a törvények miatt van, hogy meg lehessen óvni ha valaki a céged vagy márkád domainjét akarja befoglalni.

Su Larsen (törölt) · http://sularsen.com 2009.08.05. 20:15:08

Ha jól tudom csak a .hu oknál van ilyen vacakolás.

LordAzazel 2009.08.05. 22:20:26

igen, jól tudod, de ezt a postban is leírtam:)
süti beállítások módosítása