Friss topikok

honlapkészítés


2009.08.20. 08:00 LordAzazel

A honlapkészítés 7 szabálya (szerintem)

Címkék: honlapkészítés

A mostani post arról fog szólni mik azok a dolgok amiket szem előtt kell tartani a honlapkészítés során. Legalábbis én miket szoktam betartani. Sok ilyen szabály van, vannak egészen kézenfekvő dolgok. Biztons, hogy sok dolog kimarad, ha ilyet látsz írd be a kommentekbe.

 1. Honlapkészítés szabály: Átlátható, egyértelmű felület
Az egyik legfontosabb egy honlap esetében, hogy ha valaki ránéz egyből eligazodjon rajta. Sokan szeretnek mindenféle formabontó dolgot alkalmazni aminek az eredménye legtöbbször, egy rosszul kezelhető weboldal.Fontos, hogy ha valaki ránéz az honlapunkra, egyből lássa, kinek az oldalán van, hol tud navigálni az oldalon belül és központi helyen legyen a legfontosabb tartalmunk. Sokan rengeteg energiát fektetnek egy olyan dolgok kitalálásába és kivitelezésébe ami lehet, hogy nem is működik. Aki zseninek érzi magát próbálkozhat ezzel mindenki másnak ajánlom a megszokott, és jólbevállt fogásokat. Az emberek szeretik és könnyebben tudják kezelni a hagyományos felépítésű honlapokat, tehát nézz meg 100 oldalt és válaszd ki a legklasszikusabb felépítést.

 2. Honlapkészítés szabály: Olvashatóság
Sokan elfeledkeznek erről a nagyon fontos dologról, mert a fő hansúlyt a designra fektetik és csak az összképet nézik. Alaptétel, hogy ne használj túl apró betűtípusokat. A TFT monitorokkal a nagyobb felbontások is terjednek és ami mondjuk 1024x768-ban jól olvasható 1600x1200-ban már határeset lehet. A szöveg és a háttér jól különüljön el. Fekete alapra ne írj sötétszürkével stb. Ha a honlapodon sok a szöveges tartalom a kontraszt se legyen túl nagy, mert egy idő után zavaró lehet a szemnek. A sorok ne lógjanak egymásra vedd szellősebbre a sorközöket. És ami fontos a sorok ne legyenek túl hosszúak. Vagyik a szöveges rész ne legyen túl széles mert a széles soroknál a szem nehezebben talál rá a következő sor elejére.

3. Honlapkészítés szabály: Sebesség
Fontos, hogy az oldalunk milyen gyorsan tölt le. A látogatók is beleunhatnak egy lassú honlapba, de a keresők botjai is! Ha lassú az oldalunk sokszor már akkor továbbáll a bot mielőtt még letöltődött volna az oldal, így annak csak egy részét indexeli be. Egyszerítsük a html kódot amennyire lehet. A stílusokat tegyük stíluslapba, a java scripteket külön fileba. Ne használjunk fölöslegesen nagy képeket, és flash movie-kat.

4. Honlapkészítés szabály: A fontos tartalom minnél följebb
Ügyeljünk arra, hogy az oldalunk legfontosabb tartalma a html kódban minnél följebb helyezkedjen el. Ez is a keresők miatt szükséges a fent leírt ok miatt. Ha a bot nem is tölti le a teljes oldalt, legalább a legfontosabb dolgot a szöveges tartalmat indexelje be. Egyszerítsük a kódot, ha egy javascriptet nem tudunk külön file-ba tenni akkor tegyük az oldal végére!

5. Honlapkészítés szabály: H, alt, title tag-ek használata
Programozás során használjuk H1-H6 tag-eket a címsorokra, a képeknek definiáljunk alt tag-et a képre utaló információkkal. Az előbbi a google keresője miatt szükséges az utóbbi a google képkeresője miatt. Sokat javíthat oldalunk helyezésén a találati listában.

6. Honlapkészítés szabály: Validitás
Az, hogy egy kód "valid" azt jelenti, hogy megfelel a szabványoknak. A szabványoknak való megfelelés fontos a keresők számára is, és ezzel minimalizálhatjuk a lehetőségét annak, hogy a honlapunk az egyes böngészőkben máshogy jelenjen meg. Ez utóbbi kitétel csak azokra a böngészőkre vonatkozik akik maguk is betartják a szabványokat. Ez alól kivétel a hírhed internet explorer 6-os, ami annyira katasztrófális, hogy a mai napig a webfejlesztők külön css-t írnak rá. A 7-es és a 8-as verzióval szerencsére ez mára sokat javult, de a 6-ost sajnos még sokan hasznáják. A weboldalunk validitását itt tudjuk ellenőrizni: http://validator.w3.org/

7. Honlapkészítés szabály: Teszteljük a honlapunkat a népszerűbb böngészőkben
A validitás mint írtam nem garancia arra, hogy honlapunkat minden böngésző jól jeleníti meg. Néha csak apróbb hibák, eltérések vannak, de az sem ritka, hogy az oldal úgy "szétesik", hogy teljesen használhatatlan. Ezért a népszerűbb böngészőkben mindenkép teszteljük oldalunkat. Amiket érdemes számba venni:  Firefox, IE6-7-8, Opera, Chrome. Nagyon jó szolgálatot tehet nekünk a http://browsershots.org/ oldal, ami számtalan böngészőt, felbontást és operációs rendszert képes szimulálni. A megadott beállíásokkal megmutatja nekünk, hogy nézne ki a honlapunk.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapkeszites-tervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr981308537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaluKapitany · http://profihonlapkeszites.hu 2009.10.28. 21:01:30

Bocsánat, de az IE8 -ban nem kezeli rendesen a cellaegyesítés (colspan="3") opciót táblázatban... Ezt azért én nem nevezném jelentős javulásnak ;)

Egyébként jó a cikk. Még több ilyet!
süti beállítások módosítása